Infrastructura
Pentru a ajunge la Cârțișoara dinspre capitală sau dinspre marile orașe ale Transilvaniei, posibilitățile de acces sunt generoase, mai ales în sezonul estival. Prima șosea de pe lista drumurilor naționale – DN 1/ E 68 (București – Valea Prahovei – Brașov – Făgăraș – Sibiu – Arad) se află la limita nordică a comunei. Totodată, teritoriul comunei este traversat de DN 7 C Transfăgărășan, cea mai spectaculoasă cale de traversare a munților din România, utilizabilă pentru acces direct între centrul și sudul țării între iunie și octombrie. În sezonul rece, când Transfăgărășanul este închis circulației auto, accesul din sudul țării spre Cârțișoara se face îndeosebi pe valea Oltului, pe DN 7 (E 81) București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sibiu.
Pe lângă șoseaua faimoasă ce urcă spre nori peste munți, la poalele munților Făgăraș se înșiruie mai multe șosele județene, care străbat Depresiunea Făgărașului, având mereu alături priveliștea unică a culmilor maiestuoase făgărășene. Cel mai important este cel care face legătura spre Culoarul Rucăr-Bran și Brașov pe ruta Cârțișoara – Arpașu de Sus – Ucea de Sus (DJ 105 P) – Victoria (DJ 105 C) – Viștea de Sus – Drăguș – Sâmbăta de Sus – Lisa – Recea – Sebeș – Șercăița – Șinca (DJ 104 A) cu continuări posibile spre Poiana Mărului (Zărnești) sau Perșani (Codlea, Brașov).
Pentru turiștii ce vin în zonă, accesul la zona înaltă a Transfăgărășanului (sectorul Bâlea Cascadă- Lacul Bâlea, Hotelul de Gheață, traseele turistice pe culmile cele mai înalte etc.) este foarte important, în orice sezon. Accesul pe calea aerului în zonă se realizează via Aeroportul Internațional Sibiu, situat la 62 km vest. Aici aterizează avioane ce deservesc curse dinspre orașe ale Germaniei, Spaniei, Angliei s.a. Pentru transport aerian ocazional, pe prima terasă a căldării glaciare Bâlea este amenajat un heliodrom.
Spre deosebire de accesul auto la Bâlea Lac, transportul pe cablu funcționează tot timpul anului, mai puțin când condițiile meteo nu o permit. Linia de telecabină de pe valea glaciară Bâlea, a fost amenajată pe o distanță de 3,62 km cu o diferență de nivel de 780 m și asigură legătura între cabana Bâlea Cascadă și cabanele din Căldarea Bâlei. Pe timp de iarnă acesta este cel mai sigur mijloc de acces în zona alpină a regiunii și asigură transportul “rezidenților” de la Hotelul de Gheață. Montarea telecabinei a avut loc în anul 1975.
Comuna Cârțișoara are acces la rețeaua feroviară națională prin gara (halta) Cârța, situată la 6 km nord de centrul satului. Pe aici trece linia ferata 200, iar prin gara (halta) Cârța, mersul trenurilor (2021) indică un număr de 13 plecări/sosiri ale trenurilor de călători din categoria Regio și InterRegio. De aici sunt 100 km până la Braşov, 56 km până la Sibiu şi 37 km până la Făgăraş, centrele urbane care exercită cel mai mare interes local pentru deplasări.
Cu o asemenea ofertă de căi de acces, turiștii au multe posibilități de combinare/selecție pentru acces facil și organizare de circuite în zona montană sau depresionară de la poalele munților, ori către Podișul Transilvaniei. Ca repere, distanțele cel mai utile sunt: Sibiu – Bâlea Glăjărie 54 km, Făgăraş – Bâlea Glăjarie 45 km, Victoria – Bâlea Glăjărie 27 km, Avrig-Bâlea Glăjărie 25 km; Curtea de Argeş – Bâlea Lac 86 km, Piteşti – Bâlea Lac – 120 km, Bucureşti – Bâlea Lac 220 km.
Reţeaua de utilități a comunei este ofertantă atât pentru locuitori cât și pentru confortul unităților de cazare și agrement din zonă. Marea majoritatea a gospodăriilor sunt racordate la rețeaua de alimentare cu apa (bazată în principal pe conducte de apă ce pleacă de la barajul Viromet din valea Bâlei, altitudine 700 m, spre Victoria, Agnita și localităţile rurale din zonă. Nu există o reţea de canalizare comunală, însă cele mai multe gospodării (peste 60%) au sisteme de canalizare proprii. 80% dintre gospodăriile și clădirile comunei Cârțișoara sunt racordate astăzi la rețeaua de gaze naturale. Combustibilul lemnos este tot mai puţin folosit, ceea ce reduce nivelul defrișărilor controlate sau necontrolate din zonă. Reţeaua de telefonie mobilă este bine reprezentată prin releele de semnal ale tuturor operatorilor din ţară, asigurând astfel condiţiile optime în acoperirea cu semnal GSM a zonei. Mai mulți operatori asigură conexiuni internet, astfel că majoritatea unităților turistice oferă acces la rețele Wi-fi în condiții foarte bune.