Bun venit pe site-ul Primăriei CÂRȚIȘOARA, județul SIBIU

Centru de Informare turistica

Profită de sejurul tău la Cârțișoara pentru a vizita și obiective turistice situate la distanță de cel mult o oră (acces auto). Sunt atracții de prim rang de pe harta turistică a României și îți pot oferi multă încântare într-un program de cel mult o jumătate de zi. Cele mai cunoscute sunt Mănăstirea Brâncoveanu din stațiunea Sâmbăta (la cca 25 km), Cetatea Făgărașului (la cca 35 km), Palatul Bruckenthal din Avrig (cca 20 km) ș.a.

LACUL BÂLEA
LACUL BÂLEA În inima Munților Făgăraș, aproape de cel mai înalt punct al Transfăgărașanului se află Lacul Bâlea în jurul căruia se desfășoară rezervația omonimă. Lacul de origine glaciară este perla unui peisaj grandios, dăltuit de ghețarii de altădată. În jurul lacului, admirăm un peisaj cu relief glaciar foarte bine exprimat – circul glaciar în formă de amfiteatru (căldare glaciară), mărginit sus de creste stâncoase (custuri) și țancuri crenelate, morene glaciare, terase, valea largă în forma literei U spre Bâlea Cascadă etc.

Este al doilea lac glaciar ca mărime din Carpații României (după Bucura din Retezat) și are o suprafață de cca 4,6 ha (lungime cca 360 m, lățime maximă de cca 220 m) și o adâncime maximă de 1,5 m. Din 1932, un areal de cca 180 ha din jurul lacului a fost declarat rezervație naturală complexă, cu restricții în exploatarea economică. Rezervația include spații vaste spre culmile ce mărginesc căldarea glaciară și partea superioară a văii Bâlea – la est, Culmea Netedu (dincolo de care se află valea Arpășelului), la est Muchia Bâlei, care coboară până dincolo de cascada Bâlea în Vârful Mierea la 1500 m, la nord culmea principală a Făgărașului, dincolo de care se află Lacul Capra.

La început, promovarea turismului în zonă a fost mult susținută de Societatea Carpatină a Transilvaniei (SKV) – Siebenbürgischer Karpatenverein – înfiinţată la Sibiu în anul 1880. SKV a amenajat multe trasee marcate în zona în munte, a contribuit la dezvoltarea infrastructurii turistice (refugii, cabane). În anul 1975, pentru a facilita accesul la cabană şi la traseele de creastă, s-a amenajat linia de telecabină Bâlea Cascada – Bâlea Lac. Din 2006 pe malurile lacului se construiește anual clădirea temporară a Hotelului de Gheață, pentru care materia primă sunt blocurile de gheață din Lacul Bâlea.

 

COMPLEX TURISTIC PĂSTRĂVĂRIA ALBOTA
Amplasată într-un cadru pitoresc, Păstrăvăria Albota din Valea Arpaselului, se află la câțiva kilometri de Cărțișoara. Desi administrativ crescătoria de păstrăvi se află pe teritoriul localității învecinate, Arpașu de Sus, către acest obiectiv turistic se ajunge și dinspre drumul transfagarasan, imediat ce ieși din Cârțișoara: din DN7c, un indicator iți arata drumul către Păstrăvăria din Carpați. Albota este înconjurată de Rezervația Naturală Arpasel, muchia Albota și de Vânătoarea lui Buteanu (2507m)

HOTELUL DE GHEAȚĂ
HOTELUL DE GHEAȚĂ Una dintre cele mai excentrice și fascinante amenajări turistice din România este Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac. Ideea a fost inspirată de amenajări similare din țările scandinave, Canada și Japonia, care erau reinterpretări moderne ale igluurilor eschimoșilor. Complexul de gheață de la Bâlea a avut prima “ediție” în 2006, sub forma unei clădiri circulare cu șase camere, în care primii clienți au fost 20 de turiști englezi. An de an, construcția s-a extins și diversificat – au apărut mai multe camere, o biserică de gheață pentru mai multe confesiuni, un bar, patinoar, etc.

Cu mici excepții, construcția se înalță în fiecare an, mai puțin în anii în care lunile decembrie sunt mai călduroase și nu se acumulează suficient “material de construcție” în gheața lacului și în stratul de zăpadă din jur. Construcțiile sunt realizate, începând din primele zile de decembrie, de o echipă de constructori ardeleni din Mureș, care înfruntă condiții dificile de muncă – temperaturi sub zero grade, vânt foarte puternic deseori, umiditate excesivă. Piesele principale de construcție sunt blocuri de gheață masive (grosime ideala 60-70 cm) decupate cu motofierăstrăul din apa îngheţată a lacului Bâlea.

Cei ce vor o aventură extremă, cu nopți petrecute în camerele de gheață, vor avea o temperatură interioară între -2 și 2 °C, dar vor primi blănuri pufoase de animale, saci călduroşi de dormit, pături. În general, pe timpul zilei, hotelul este deschis vizitatorilor, iar seara și noaptea este la dispoziţia celor care se cazează. În unii ani se realizează și mici construcții tip igluu în jur pentru un plus de intimitate. Interesul turiștilor a crescut constant, astfel că anual vin 8.000 de vizitatori curioși să vadă această construcție inedită.

CASCADA BÂLEA
Este una dintre cele mai frumoase cascade din Carpații României și dintre putinele care s-au format într-o vale de tip glaciar. Denumită uneori și Urlătoarea Bâlei, este o cascadă în trepte, cu o cădere totală de apă de cca 60 metri. Apele se prăvălesc peste ultimul prag al văii glaciare a Bâlei, la altitudinea de 1.400 m, la limita sudică a foștilor ghețari ce coborau odinioară dinspre căldarea glaciară a Lacului Bâlea. (Este una dintre cele două cascade impozante ce pot fi admirate pe Transfăgărașan, cealaltă fiind Capra, pe versanții sudici, spre Argeș.

Se găsește foarte aproape de șoseaua Transfăgărașan, iar accesul cel mai direct se face de la Hotelul Bâlea Cascadă și stația terminus de telecabină. De aici, pornește spre sud un traseu turistic marcat cu punct roșu. Acesta are o parte mai lejeră, de plimbare ușoară, și una mai solicitantă, pe stânci, dar fără dificultăți foarte mari sau grad de pericol ridicat. Pentru o persoană antrenată, drumul durează 30-40 minute, iar într-o plimbare foarte lejeră se ajunge la cascadă în aproape o oră.

ABAȚIA CISTERCIANĂ CÂRȚA
 La 6 km nord de Cârțișoara se află ruinele impozante și misterioase ale Mănăstirii Cisterciene Cârța (cu numele original Abbatia Beatae Mariae Virginis de Candelis). Complexul religios a fost construit în anul 1202, apoi incendiat și distrus de tătari în 1241, ulterior reconstruit din piatră în jurul anului 1250. Avariată de turci în anii 1421 şi 1432, mănăstirea a fost desfiinţață de Matei Corvin în 1474. Prin decăderea ordinului cistercian și transferarea bunurilor către Sibiu, complexul s-a degradat și ruinat treptat. 
Fosta mănăstire reprezintă cea mai veche construcţie în stil gotic timpuriu din ţara noastră, iar arhitecții și meșterii pietrari de aici au avut un rol activ în diseminarea artei gotice în spațiul intracarpatic, cu lucrări la multe alte biserici vechi din sudul Transilvaniei (Prejmer, Hărman, Sebeș, Cristian etc). Din punct de vedere stilistic, construcția se aseamănă mult cu Mănăstirea Walkenried din Saxonia Inferioară și cu Mănăstirea Pannonhalma din Ungaria (amândouă pe lista UNESCO a patrimoniului mondial).

În prezent, doar corul şi absida, păstrate în stare buna, servesc ca biserică a parohiei evanghelice din localitate. Între ziduri, în fata bisericii se păstrează astăzi un cimitir pentru 56 de soldaţi germani care au căzut în primul război mondial şi un cimitir al abaților care au slujit la această mănăstire, multe morminte fiind cu pietre funerare monumentale. Casa parohială a actualei biserici evanghelice, complet renovată, se consideră a fi cea mai veche clădire locuită din Transilvania. De interes pentru vizitatori este și ingenioasa toacă de lemn a bisericii, atașată la o morişcă cu paleţi din lemn care este învârtită de un pârâiaş.

CASTELUL DE LUT VALEA ZÂNELOR
În comuna vecină de la vest (Porumbacu de Jos) vei descoperi un crâmpei dintr-un decor de poveste a copilăriei. Este o pensiune, cu formatul unei case magice, inspirat de casa piticilor din Alba ca Zăpadă și de linia munților din zare, după cum declară însăși proprietarii și inițiatorii proiectului. Ineditul construcției cu zece camere, două niveluri, turnuri de colț ca la o mică cetate, linii fluide și acoperișuri curbate cu învelitoare din şiță, vine mai ales de la materialul atipic utilizat la construire – lut sau “cob” (amestec de lut, nisip, paie, apă etc).

Castelul de Lut de pe Valea Zanelor Sibiu Romania

Construcția de poveste este o pledoarie pentru o arhitectură organică, tradițională, inspirată de modul de construire străvechi al caselor, cu materiale disponibile la fața locului, prietenoase cu natura. Funcționează ca pensiune, dar este deschisă în timpul zilei și turiștilor curioși, aflați în treacăt. Are mici spații de alimentație publică, terasă exterioară pe malul râului. Complexul și amenajările din jur sunt în extindere și apar noi facilități în fiecare sezon.

CETATEA FĂGĂRAȘULUI
Este una dintre cele mai impozante cetăți din Transilvania, cu rol de apărare dar și cu funcție de reședință de vază a principilor transilvăneni. Întregul ansamblu, înălțat pe trei niveluri, cu cinci turnuri, are forma unui patrulater cu latura maximă de cca 150 m, înconjurat pe toate părțile de un șanț lat de apă, traversat de un singur pod de acces.

Prima fortificație cu ziduri pe acest loc a fost înălțată începând secolul al XIV-lea, iar construcția strategică s-a extins și dezvoltat mult pe vremea lui Ștefan Mailat, voevod al Transilvaniei în secolul al XVI-lea. În 1599, Mihai Viteazul a ocupat cetatea, iar ulterior și-a adăpostit aici familia și tezaurul domnesc, devenind principala sa reședință temporară pe pământ transilvan.

În secolul al XVII-lea, cu scurte întreruperi, Făgărașul a fost o adevărată capitală a Transilvania și reședință a principilor Transilvaniei și a familiilor lor. Multe prefaceri au avut loc în timpul lui Gabriel Bethlen (1613-1629), care era fascinat de Renașterea Italiană, și a adus numeroși meșteri italieni pentru decorarea reședinței. Dieta transilvăneană s-a reunit aici de 11 ori.

După trecerea la stăpânirea habsburgică, a fost transformat în cazarmă și închisoare militară. Pentru scurtă vreme, în secolul al XVIII-lea a fost reședință episcopală (biserica greco-catolică). După al doilea război mondial, câteva decenii, în cetate a funcționat o închisoare pentru oponenții sistemului comunist din Țara Făgărașului, parte din Gulagul românesc. În prezent, în mare parte din sălile cetății, e amenajat Muzeul Făgărașului.

Comments are closed.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close